Jom kita menyumbang untuk umat Islam di KEMBOJA !! Fisabilillah...

Dec 22, 2010

Debaran PMR 2010

Assalamualaikum semua... Syukur ke hadrat Ilahi, kita masih bisa menjejak buminya yang indah, sebenarnya tidak ramai yg sedar nikmat udara segar sekitar kita. Syukur, kita masih punyai ibubapa yang begitu perihatin dgn perkembangan sahsiah dan pelajaran kita - biar masih ramai yg mengendahkan sapaan dan belaian ibu. Syukur.... syukur... syukur. Pejamkan matamu dan fikirkan segala nikmat yang telah Allah anugerahkan sekian umurnya kini. Nikmat akal, minda yg cergas, nikmat sihat,nikmat kasih-sayang.. Anak2, hari ini kita berdepan dgn ujian lagi. Kelak, akan ada yg menitis air mata gembira mahupun duka.. ada yg terloncat girang, mahupun berteleku kesedihan, pastinya ada yang erat memeluk ibu @ kawan sedih melihat keputusan yg tidak disangka2. Apapun, jgn lupa setiap itu adalah ANUGERAH, terselit seribu macam rahsia/hikmah untuk kita analisa sendiri. InsyaAllah... All the best!

Nov 21, 2010

Sentiasalah beringat

masjid sering dianggap lokasi ketika taubat menyinggap dilupa tika nafsu menjengah..

Assalamualaikum semua... Rasanya sudah lama, tidak mencelah masa untuk menulis di blog tersayang. Ini blog sulung umi, bertatih dalam dunia maya. Alhamdulillah, blog umi telah melebar kepada 2 lagi yang mempunyai spesifikasi tugasan dan pendekatan yang berlainan. Di sini, bicara umi lebih umum. Manakala di gebung syariah, umi fokuskan untuk akademi dan iklan buku2 syariah. Laman Tarbiah Cinta pula khusus untuk anak2 yang inginkan maklumat sensasi tentang cinta. Hari ini, umi dilamun kegundahan lagi.. terlalu ramai sahabat dan saudara yang dijemput Allah sejak kebelakangan ini. Ada yang meninggal ketika usia muda, ada yang di hujung usia. En Hashim meninggal mengejut akibat serangan jantung. Kini, tiap kali ke stesyen petronas Baling, terbayang kelibatnya yang ramah bertanyakan aktiviti umi, melahirkan syukur kerana anak-anaknya berjaya menjadi insan2 berguna.. sebak. Ada shbt guru, cg Hairul Alimie kehilangan isteri tersayang yang menderita 'breastcancer' setahun yang lalu. Umi sempat menziarahinya di hospital Baling.. Ya Allah.. entah bila pula masa kita, esok... lusa? Jika boleh nak hidup lama lagi.. itulah idaman semua. Jika ada dijual kat farmasi ubat lanjut usia pasti diserbu terutama orang2 kaya walau harga berjuta. Kemarahan Allah diterjemahkan dalam pelbagai ujian.. Letupan gunung Merapi di Indonesia, banjir besar di China, Serangan Taun di Haiti.. terdekat banjir besar di Kedah, Perlis.. Banyak sangat dah! Tapi kita masih macam itu juga... sedihnya... anak2 remaja masih merempit di jalanan, berdating di taman, berkhalwat di taman bunga, rasuah melata, maksiat berleluasa.. Ya ALLAH... umi gerun dgn dunia dan cabaran. Masih mampukah diri tegak melaungkan tarbiah, sedang diri dicaci, tarbiah dipandang sepi ? Masih mampunkah menahan diri... iman yang sekelumit cuma terkadang tergelincir dek nafsu amarah yang nista.. Ya Allah... selamatkanlah diriku dan keluargaku dari panas nerakaMu, kuatkanlah iman kami... kasihanilah kami Ya Rabbi..

Nov 12, 2010

Iklan KEM MOTIVASI


Assalamualaikum semua...

Kepada ibubapa yang tercari-cari program pengisian yang sesuai untuk anak-anak sempena cuti sekolah.. KEM MOTIVASI BESTARI adalah yang anda cari! Bermotifkan:
1. Melahirkan insan berilmu, beriman dan bersahsiah mukmin;
2. Meningkatkan keyakinan diri dan penampilan peserta;
3. Memupuk semangat setiakawan dan semangat 'teamwork' bagi menghasilkan produk berkualiti
4. Melatih sifat qanaah, bertoleransi melalui pengalaman baru yang menarik bersama kawan-kawan baru dan fasilitator berpengalaman.

- Cepat! Cepat!... mendaftarkan sekarang..
- Jangan tunggu lama-lama...

Info Kem:

Tarikh: 1,2 dan 3 Disember 2010
Lokasi: Lata Celak, Baling, Kedah.
Umur: 7 - 18 tahun
Terbuka untuk lelaki dan perempuan..

Hubungi umi - 0135841012 / uST Sham - 019-4266072 / Anis - 0135841014

Nov 8, 2010

PROGRAM MOTIVASI

Assalamualaikum semua... Alhamdulillah, syukur. Kita masih sihat, cergas dan segar menghirup nikmat udara segar. Berbanding saudara kita di sekitar Gunung Merapi yg sesak nafas, menghidu panasnya udara berbau lahar berapi. Di kesempatan cuti, biar dikekang masa.. dgn pelbagai urusan dunia yg tidak pernah selesai. UMFL RESOURCES sekali lagi, merangka program untuk membangunkan jiwa anak-anak remaja. Justeru marilah kita sama-sama memeriahkan program ini..
1. Kem Motivasi - 28-30 Nov 2010
2. TBT - 19 dan 26 Dis 2010

Cepat....! cepat...! hubungi kami segera! 0135841012/ 0194266072

Oct 30, 2010

I Mish You


Assalamualaikum, semua. Sudah lama tidak mengisi entry blog kesayangan ini. Bukan apa, sibuk, buzy.. Ya Allah.. susah nak cite. Segalanya bertembung, mengisi kehendak semua. Byk masa umi berhubung dgn dunia dalam fb. Cepat dapat respon. Namun blog ini sentiasa jadi dirindui, merindui.. InsyAllah, entry yg sedikit bisa merawat rindu pada yg merindu.. Mish you!

Sep 23, 2010

Tahniah, anakku... dah 'merdeka' rupanya ...


Assalamualaikum semua.. sesekali demam exam melanda. Ibu2 pun mula serba tak kena. Umi berkongsi debar exam dengan adik Azyanie (ipar-Penang), Kak Tie (ipar-Trg), Adik Mai (adik-Pahang), Kak Ani (kakak-Trg), Cg Roendah , Cg Shakirah, Cg Zilah dan ramai lagi.. benar2 teruji. Bermula upsr, 21 Sept, umi mengambil cuti - bersama guru2 sk pulai solat hajat, baca Yassin.. terasa akrab silaturrahim, terpancar sinar kemesraan antara kami, alhamdulillah.. Alhamdulillah, anak mujahid cilik UPSR semalam- jam 3.45 ptg- selesai. Cuma kini, tanggungjawab ibubapa mengisi 'kemerdekaan' mereka - bukan suatu yg mudah pula- Projek umi untuk anakanda Nubhan ;
1. Belajar motosikal
2. Modul Hafazan (As-Sajadah)
3. Kem Kepimpinan SMKB (Tali Kail, Tasik Banding) - kayak bersama.
4. Melancong - ikut rombongan pengawas SMKB
5. ??? - pening gak... nak atur... agar mereka memahami erti kemerdekaan sebenar!

Umi: Ramai yg tekun dan taat solat hajat sebelum exam tapi tak ramai pelajar juga ibubapa yang meneruskan solat hajat selepas exam - kerana untuk menjadi insan cemerlang dunia akhirat, 'hajat' kepada-Nya perlu berterusan...

Sep 18, 2010

I am TOO BuZy - sibuk sangatkah kita ?


Sekadar berkongsi syahdu membaca bait sajak ini di lama fb - I Love Allah..

..:: I'M TOO BUSY ::..

Everyday as I wake up at dawn
My mind start working the moment I yawn
There were many things to do, o dear!
That's why I hastily did my Subuh prayer
I didn't have the time to sit longer to praise the Lord
To me rushing out after prayer is nothing odd...

Since school, I had been busy every minute
Completing my tutorials and handing it in
My ECAs took up most of my time always
No time did I have to Allah to pray
Too many things to do and zikir is rare
For Allah, I really had no time to spare..

When I grew up and started my career
Working all day to secure my future
When I reached home, I prefered to have fun
I chatted on the phone but i didn't read the Quran
I spent too much time surfing the Internet
Sad to say, my faith was falling flat...

The only time I have left is weekends
During which I prefer window shopping with friends
I couldn't spare time to go to the Masjid
I'm too busy, that's the BIG EXCUSE...

I did my five prayers but did so quickly
After prayer, I didn't sit longer to reflect quietly
I didn't have time to help the needy ones
I was loaded with work as my precious time runs

No time at all to visit a sick Muslim friend
To orphans and elderly, I hardly lent a hand
I'm too busy to do community service
When there were gatherings, I helped the least

My life was already full of stress
So I didn't counsel a Muslim in distress
I didn't spend much time with my family
B'coz i thought, doing so is a waste of time...

No time to share with non-Muslim about Islam
Even though I know, inviting causes no harm
No time to do Sunnah prayers at all
All these contribute to my imaan's fall..

I'm busy here and busy there
I've no time at all, that's all I care
I went for religious lessons, just once in awhile
Coz i'm too busy making a pile...

I worked all day and i slept all night
Too tired for Tahajjud and it seemed not right
To me, earning a living was already tough
so i only did basic deeds but that's not enough..

No time at all, to admire God's creation
No time to praise Allah and seek His Compassion
Although I know how short is my life
For Islam, I really didn't strive..

Finally the day comes, when the Lord calls for me
And I stood before Him with my Life's History

I feel so guilty b'coz i should have prayed more
Isn't that what a Muslim lives for?
To thank Allah and do more good deeds
And the Quran is for us all to read..

Now at Judgement Day, I'm starting to fret
I've wasted my life but it's too late to regret
My entry to Paradise depend on my good behaviour
But i've not done enough nor did proper prayer

My "good deed book" is given from my right
An angel opened my "book" and read out my plight.
Then the angel chided me....

"O You Muslim servant, you are the one,
Who is given enough time, yet not much is done
Do you know that your faith is loose?
saying "no time" is only an excuse.
Your "good deed book" should be filled up more
with all the good work you stood up for..

Hence, I only recorded those little good deeds
As I say this, I know your eyes will mist..
I was about to write some more, you see
But i did not have, THE TIME to list".......

THE END..

Aug 28, 2010

Perlukah bersedih ?


Assalamualaikum wbt. Salam semurni Ramadhan, hari ini 19 Ramadhan - sekian kita telah melaksanakan ibadah puasa yg sangat sarat dengan pengajaran, pengkisahan. Bulan ini kita menguji sabar, tahap iman. Bulan ini juga adalah bulan tarbiah. Sering kita terduga, kekuatan menempis segala gerak dosa dan noda juga satu juang yang hebat buat hamba kerdil seperti kita. Umi terpanggil untuk membicarakan isu 'sedih'.. sejak beberapa hari ini, ada beberapa anak2 remaja msj, menelepon - menangis2.
Kes 1:
"Umi... saya sangat menyintai seorang ustaz yang baru pulang dari Mesir. Dia sangat baik, alim. Jadi imam terawih di surau saya.. saya sangat sedih bila dapat tahu, ustaz itu akan bernikah - hati saya sangat menginginkannya... umi, apa harus saya buat? "
Kes 2:
"Umi... suami saya tidak pedulikan saya lagi, kami bergaduh... Raya ini tak tahulah bagaimana - persiapan raya belum buat. Saya sedih umi... keluarga saya porak-peranda"
Kes 3:
"Umi... saya rungsing nak exam, umi. Hati saya tidak tenang, saya takut akan gagal..."
Astaghfirullah.... mencurigai masa depan boleh menjejaskan iman dan akidah, mohon diberi petunjuk kepada insan2 ini. Semoga mereka kembali tenang, pasrah dan menyerahkan segala urusan yang tidak mampu kepada-Nya kerana hanya DIA yang Maha Mengetahui..
" Ya Allah... " itulah lafaz keramat yg sering muncul dari hati yang pasrah. Terkadang ujian kerdil ini buat kita terduduk... "Ya Allah... beratnya..." tanpa kita sedar, berapa banyak nikmat Allah yang telah dapat sejak kita dianugerahi nyawa oleh-Nya.
Firman Allah SWT: (Ibrahim: 34)
".... sekiranya kalian menghitung-hitung nikmat Allah, nescaya kalian tidak akan dapat menghitungnya.. "
kerana nikmat Allah cukup besar berbanding ujiannya kepada kita. Justeru kenapa kita harus sedih dengan ujian itu? Harusnya kita sedih dengan sifat angkuh kita yang tidak pernah bersyukur. Seharusnya kita sedih dengan sifat menguasai yang kita ada, ego kita dengan nikmat kaya, sihat, cantik dan sempurna - Ya Allah... akukah itu?
Firman Allah SWT: (Ar-Rahman: 13)
"Maka nikmat Tuhan kalian yang manakah yang layak anda dustakan? "
Bergetar jiwa bila umi baca potongan ayat ini - mampukah kita mencalonkan ahli syurga jika nafsu berkehendak dunia tidak mampu kita kawal, tundukkan? Ya Rahman... Ya Rahim..
Bayangkan betapa indahnya kejadian pendengaran yang Allah berikan, jauh dari tuli dan pekak, kulit yang cantik, makanan yang enak2..
Sedarkah kita - sifat makhluk yang sering bersedih dengan yang lampau, telah hilang justeru melupakan apa yang sedia ada di hadapan mata -
Firman Allah SWT: (an-Nahl: 83)
"Mereka mengetahui bahawa semua nikmat yang ada berasal dari Allah, tetapi mereka mengingkarinya... "
Usahlah bersedih kerana kita ada nikmat-Nya, usahlah menangis kerana kita harus gembira dengan anugerah-Nya.

Aug 26, 2010

Cinta Tanpa Syarat

- aksi adik -

Ketika itu, anak bongsu umi baru dua tahun.. Aktifnya bukan main, semua perkara yang baru ingin dicuba, bijak.. kreatif.
"Siapa ada nampak handphone sony umi? " Anak2 terdiam bagai tergamam. Iffah sempat menjeling ke ruang bilik air. Berkerut dahi umi..
"Tak mungkin.. "
Umi memberanikan diri ke tandas... Sungguh terkejut. Ada sesuatu dalam lubang tandas..
"Allahu akbar... phone umi! " terus berusaha untuk menyelamatkan alat telekomunikasi, di dalamnya ada macam-macam..
"Siapa buat ? " jegil mata umi .. semua anak tunduk kecuali yang satu ini.. perlahan-lahan anak umi yang bongsu angkat tangan.. senyum munggilnya kali ini terasa pedih..
"Adik... buat.." sengeh..
Hati umi membahang... Ya Allah! Secepat kilat, rotan di dinding jadi pautan. Wajah anak mula pucat. Ada bicara yang terlekat di renggung, rotan yg hampir mencecah betis si kecil. Gerakan terhenti, umi menarik nafas panjang... Astaghfirullah... "Si kecil ini belum mengerti apa2.." Apakah harus kuhukum tanpa tarbiah cinta bonda?
Perlahan-lahan.. umi melutut, anak umi kembali senyum. Umi pegang bahu.. " Adik.. adik sayang umi? " Angguk... "Umi syg adik... " Hanya itu yang mampu diucap sebelum badannya dirangkul penuh kecintaan. Abang2 dan kakaknya yang bungkam dari tadi semua menerpa dan memeluk sambil menangis..
"umi... kami minta maaf, kami tak nampak adik buat apa tadi... " sebak suara kakak.
Ya Allah... sabar seketika, hasilnya satu penyesalan yg lebih bermakna.. Abang2 dan kakak lebih berwaspada dan menjaga adik. Sejak dari hari itu, adik tidak lagi membuang barang ke lubang tandas.. Ya Allah.. cinta kami tanpa syarat.. Cinta dan faham anak barangkali hadir ketika bijak, tapi cinta ibubapa telah lama hadir sebelum anak2 lahir lagi!

Pesanan buat ayahbonda:
Anak yang salah perlu ditegur, dimarahi, ditarbiah penuh cinta dan kasih. Tapi jangan sampai melabelkannya.
'Bodoh! Degil! Kamu memang begitu dan begini! " - semua label adalah kesimpulan kita terhadap anak. Apabila keputusan dibuat bermakna kita telah memuktamadkan label itu. Ianya menjadi doa. Betapa hodohnya doa ibubapa jika mereka mendoakan anak-anak yang bodoh, degil dan malas...

umi - Ya Allah... mohon hidayah-Mu dalam tarbiah keluarga ini.

Aug 20, 2010

Aku seorang wanita..


Assalamualaikum semua, selamat meneruskan ibadah puasa. Semoga segala amal ibadah kita dikira sebagai kuntuman bunga segar menghiasi laman syurga.. Sudah lama, umi tidak berbicara di sini.. agak lama.. seminggu kot, sebab sibuk atau tidak pandai menguruskan masa - umi byk berbicara di facebook. Maybe lebih simple dan mudah. Namun blog ini masih dirindui - di sini, ruang utk umi berbicara dengan dunia luar, menghantar bicara tarbiah dan mesej rindu pada anak2 di rantauan - nun jauh di IPT, dalam @ luar negara. Pagi2 ini, umi bangun awal, sediakan juadah sahur, siap je.. tgk jam.. masih awal;
"... awal lagi ni.. jam 5, baru kejutkan anak2, bukankah sahur sebaiknya dilewatkan. Apatah lagi, anak2 umi masih kecil, belajar bertatih fadhilat puasa, justeru umi mencuri peluang ini.." - menterjemahkan kerinduan di ruang blog yang telah ditinggal sekian lama.
"...apa khabar, wanitaku? - Ramadhan ini, ramai wanita bertungkus mencari rezeki. Umi temui wajah2 gigih ini di bazaar, meneman suami menjual juadah berbuka. Ramai sekali wanita. Ada wanita kelihatannya lebih berkuasa dari suami, dialah yg menentukan harga barang, susun atur barang- manakala suami hanya menurut sahaja. Barangkali wanita ni pemimpin tika di bangku sekolah, siapa tahu. Ada wanita yg hanya menurut arahan suami - ciri2 wanita solehah nih!
"... mampukah aku? - hari ini juga umi diminta kaunselor untuk mengendalikan slot muhasabah selepas majlis baca yassin dan tahlil di Masjid Baling utk anak2 calon PMR, SPM dan STPM bersama waris (ibu) masing2. Umi tatap lagi, wajah sayu ibu-ibu yg menyeka titis air jernih yg gugur denga hujung lengan baju.. " Oh.. wanita..
'... aku wanita punya hati nurani.. " itu alunan suara Siti Norhaliza (umi suka lagu ni)
Wanita sebenarnya punya kekuatan jiwa yg tidak mampu dikalahkan oleh lelaki (ini kata ustaz umi dulu) - wanita mampu menanggung susah mengandungkan belasan anak selama 9 bulan, manakala suami bila diminta mendokong bayi sehari pun - dah bersungut, letih, capek! - wanita kuat menahan sakit tika me'neran' berbelas anak, namun suami sakit demam pun mula meracau mcm nak mati.. Wanita HEBAT! Kisah hebatnya wanita banyak umi sebut dalam siri ceramah umi tika mengisahkan Isra' Mikraj - kita tidak lupa kisah MASHITAH - tukang sisir Firaun tika mendaulatkan cinta Tuhannya mengatasi segala ancaman dan kejamnya Firaun.. Ya Allah.. Sungguh, wanita ini hebat.
"... namun, apakah aku sehebat wanita-wanita serikandi ini?
Jika diterpa musibah, terus menyalahkan takdir... "Why me... ?"
Jika diserbu masalah, melatah menyalahkan semua ... "Kenapa begini... ?"
Jika digoda nafsu.. hanyut sesat dalam syurga dunia yg fana... " Muslimah... mukminahkah aku?"
Justeru teringat kata ustaz umi - wanita susah masuk syurga kerana nafsunya 9, wanita juga mudah masuk syurga hanya dengan satu akuran...
TAAT, cintakan suami.. mendengar cakap suami, menerima tiap kekurangan, tiada sungutan @ keluhan, menghargai kelebihannya, sentiasa membantu ketika sukarnya, menjadi penyejuk mata, sentiasa di sisi dalam tidur dan jaganya.. Ya Allah, Ya Rahman.. Ya Rahim..
Engkaulah.. yang lebih mengetahui setiap apa yg terdetik dalam jiwa hamba-Mu.
Jadikanlah aku... ISTERI SOLEHAH buat suami tercinta.

Aug 10, 2010

Assalamualaikum semua,

Sambil2 mencari koleksi soalan untuk anakanda Nubhan, umi terjumpa cerita ini.. Pelbagai perkara yang bermain di minda umi...ibu yang perihatin? maybe tidak memahami anak, anak yg sangat cintakan ibunya... Hmm... sama2 kita renungkan..

"saya bernama syaza bin suran,anak bongsu dari 6 beradik…saya anak yang paling bodoh dalam keluarga….kakak dan abg saya semua dah berkerja
kakak 1-enggenieer
kakak 2-enggenieer
abang 1-akitek
abang 2-Enggenieer Perisian Komputer di England
abang 3-Falsafah matematik di US

jadi saya minta bantuan encik dapat memberi cara bagaimana nak menghadapi UPSR…ibu saya sering menumpahkan air mata kerana saya mendapat keputusan yang tak cemerlang…tapi pada Pra-UPSR hari tu saya mendapat keputusan 4A1C…ibu saya merotan kerana ada C dlm ujian itu…sedangkan subjek lain saya dpt dengan cemerlang…subjek yang paling saya lemah adalah sains…boleh tak encik terangkan macam mana nak study smart…saya nak berjaya demi ibu kesayangan saya…kalau lah encik mulia orangnya berilah saya caru untuk belajaR DENGAN SEMPURNA….wabillah hitaufik wassalammualaikum warahmatullah hiwabahrokatuh…"

Ahlan Wa Marhaban Ya Ramadhan


Assalamualaikum semua.. Marhaban Ya Ramadhan! Besh.. ada rezeki kita bertemu dgn bulan yang penuh berkah ini. Di dalamnya ada segala kenikmatan beribadah.. Terawih, Tadarus, LailaturQadar.. Ya Allah... Ya Allah.. Ya Allah.. syukurnya Ya Allah.. Setelah beberapa kali diuji, akhirnya jiwa berbesar hati menerima tawaran Allah di Bulan Ramadhan. Ketika umi mencari bahan2 untuk master di internet, terjumpa iklan drama 'Ketika Cinta Bertasbih' - fuh, apa lagi, terus je download. Alhamdulillah, episod 1 sudah didownload- ditonton. Sedih, kisah rumahtangga da'i.. Antara ujian, cabaran, fitnah manusia terkadang sukar diramal dan disangkal. Hanya Allahlah yang mampu memelihara maruah hamba-Nya. Jika berminat download boleh serve kat laman web ni.. http://www.mediafire.com. Selamat menonton!

umi - Ya Rahman, Ya Rahim... anugerahkan aku nikmat kasih-sayang-Mu.

Aug 6, 2010

Tarbiah C.I.N.T.A

bersama anak2 SMK Jerai
bersama anak2 SK Pulai.

Assalamualaikum semua... mencari-cari tajuk yg sesuai untuk buku terbaru umi, suatu hati terlontar kata2 'tarbiah cinta' tika umi berceloteh dalam salah satu siri ceramah motivasi umi. Wow! this is nice.. Idea spontan terkadang lintasan yg terbaik. Alhamdulillah... cita2 umi untuk terus menyumbang bakti kepada anak bangsa dalam bentuk pengisian 'motivasi jiwa' mula tercapai.. terimakasih kepada sahabat2 umi dan kaunselor sekolah2 sekitar Daerah Baling dan Pulau Pinang.. sudi memberi ruang untuk umi menabur kasih dan idea. Paling best, bila umi dihubungi anak2 yg baru 1-2 menerima input santapan rohani dari umi lewat slot motivasi jiwa..
"umi.... saya suka dgr umi bagi ceramah"... Yang indah itu dari Allah..
"umi... saya dah mula sedar.. " .... Alhamdulillah, Yang Memberi hidayah ialah Allah.
"umi... datanglah lagi... " ... InsyaAllah, doakan umi diberi nafas yg segar, bertenaga untuk terus berdakwah..
"saya sayang umi! " ... hati umi berbunga C.I.N.T.A.. maka tarbiah cinta mula memainkan peranan, memandu anak2 ini bercinta di jalan yg benar, agar terhindar dosa dan noda, menghalakan cinta sebenar pada Yang Berhak... DIA.

UMI - I Love ALLAH -

Jul 31, 2010

Terus berjihad...

- bersama anak2 yg membuat ROS di SMKB -

Salam untuk semua... umi teringat kata2 seorang pembaca setia blog umi;
" Umi .... jangan berhenti menulis kerana setiap hari, saya akan motivasikan diri saya dengan blog umi.. Tulislah apa pun, saya sentiasa bayangkan umi berbicara dengan saya setiap kali saya membaca setiap bait kata2 umi.."
... Fuh... tingginya harapan..
Justeru umi bercita2 untuk menulis dan terus menulis.. biar cita2 itu terkadang hanya tinggal cita2 bila jasad dan kudrat kalah dengan lemahnya sendi untuk menaip bicara, lentuk lenguh minda untuk memikirkan bicara terindah untuk tatapan insan2 tersayang..
Seminggu ini, jadual ceramah umi agak padat, terkadang 4 lokasi dalam 3 hari.. Fuh! Kuatkan jasadku, hebatkan staminaku untuk perjuangan anak bangsaku..
Sejak kebelakangan ini, selain ceramah Teknik Menjawab Pendidikan Syariah Islamiah dan Pendidikan Islam - umi turut dijemput untuk menyampaikan ceramah motivasi, terasa kerdil bila yang menjemput pun ialah kaunselor2. Ya Allah... tapi sungguh terusik, bila melihat kesan mendalam pada air muka anak2 bila selesai ceramah..
"umi... hati kami tersentuh.. "
"umi... bantu saya kembali kepada Allah.. "
"umi... saya ingin bertaubat.. "
Antara mesej2 yg umi dapat sebaik tiba di rumah.. Allahu akbar! Alhamdulillah...

p.s Semoga Allah sentiasa memberikan kekuatan dan ketabahan dalam tiap jejak juang ini..

Jul 25, 2010

Rindu tengok blog sendiri... I'm BACK!

Assalamualaikum semua! Tiada lafaz yang bisa diungkap, melainkan hanya pujian untuk-Mu Ya Allah atas anugerah ujian, menguji sabarnya insan. Bak kata suami tersayang...
"umi... jika tiada internet , macam kucing hilang anak..." senyum aja umi dengar.. Sabar,ada hikmahnya tu.. tiada di depan laptop, ada kesibukan di lokasi yang lain. Sesungguhnya terlalu banyak cerita. InsyaAllah, akan disusun satu persatu. Malam ini jam 12.00, laptop yang sekian lama dimasuki 'virus' yang merosakkan sistem internet berjaya 'dikebumikan'. Alhamdulillah! Syukur.. Getirnya ujian, apabila 2-3 hari lepas, memang perlu sangat berhubung dgn penganjur Seminar Pasca Siswazah di USM. Syukur, ada teman seperjuangan cikgu Zuhailah yg sudi meminjamkan laptopnya untuk umi berbalas e-mail, download dokumen2 yg sgt2 penting untuk lanjutan pengajian umi. InsyaAllah.. ada kelapangan, umi akan menulis lagi. Anak2, teman2 yg baru ber'cinta' dgn blog ini... sudi2 ye!

Jul 3, 2010

Sanah Helwa Ya Ummi dan Nubhan!

Kek 'CINTA' dari abi Shams
Pelukan kasih umnfl's kids
sama hari, sama bulan, tahun je lain - tapi kami berkongsi rasa n cinta!
Nabilah tiba2 muncul dgn hadiahnya..
From abi with LOVE

Assalamualaikum semua... Tanggal 4 Julai. berlalu 3 hari detik2 gemilang. Ya Allah, cepat sungguh berlalunya waktu. Terkejar2 umi. Dengan komitmen sekolah, keluarga, bisnes, insuran, master! Fuh... Ya Allah, berikan ruang untuk kusempurnakan segalanya.
Mulai 28 Jun: Hari Koperasi SMKB - sebagai guru pengawas, menyediakan ruang untuk pengawas mengumpul dana setiap tahun semacam rutin tahunan. Tahun ni, pengawas jual air karot susu! Laku.. habis tiap2 hari. Ada lagi nasi lemak, laksa dan sandwich. Gerai kami tetap jadi tumpuan.
1 Julai - kesibukan menyediakan nasi lemak untuk jualan membataskan masa umi depan laptop. Sehingga 3 Julai, baru lah boleh buka,master pun entah ke mana. Subhanallah... begini rasanya hidup sebagai penjual nasi lemak. Bangun seawal jam 4 pagi, tidur lewat.. Penat2! Demi untuk menampung rezeki keluarga, si ibu sanggup bergelut dgn kepenatan ini. Hebatnya ibu!
Sambutan HariJadi : Jam 12 malam, umi menerima beberapa panggilan telepon. Ya Allah.. macam pejabat undi pulak.. letih, tapi best! Terasa diingati.. diminati... dikasihi.. Terimakasih anak2 umi di IPT.. sanggup menunggu sampai jam 12. Ada kejutan pula ...panggilan dari public phone SMKAB.. Ashita, Laila, Amalina... Subhanallah! Kemudian sehingga ke pagi, tidak berhenti msg sampai- melafazkan ucapan 'besday'.. Hmm tiba2 ustz dgn muka 'macho' buka kotak pink! Argh...terharunya. Jam 7.45 am -di sekolah, Aminah (guru Ros) bawa karipap comel, sempena harijadi katanya. Sedaaap! Umi ke SMK Tanjung Puteri kemudiannya.. Ceramah SPM. Suprise! How touched bila anak2 ini menyanyikan lagu 'hepi besday' diketuai oleh Puan Uma Devi (Kaunselor). Ya Allah... terimakasih atas anugerah kasih ini. Jam 5.00 pm - Kami berdua memotong kek sama2. Perkongsian dua insan -ibu / anak - kami banyak persamaan, jiwa dan rasa.. Teringat umi pada 2 org lagi yg sama hari lahir , kakak kandung umi, Mazimah dan sahabat satu negeri , Ust Anuar. Ptg itu, umi dikejutkan dgn kedatangan 2 insan - Nabilah dan Anis dgn hadiah masing2. Thank you to both of you.. really appreciate it!
Tahun ni , genap usia 40 tahun.. Semoga lebih gigih, tabah, tenang, semangat.. ujian tidak pernah berhenti selagi hayat dikandung badan, selagi nyawa masih di rengkung.. Nubhan pula mencecah umur 12 tahun, dah boleh buat IC.. tiba2 ia berbisik kepada umi.
"Umi.....Kami dah baligh ke?" umi tersenyum..
"Belum la ,sayang... " umi cuit hidung comel nubhan. "tunggu mimpi ek!"
"mimpi..................?" berkerut dahi nubhan.
Umi sekadar tersengeh... biarlah dia dgn kerutan itu.. satu hari nubhan anak faham erti 'mimpi' itu..

Jun 20, 2010

Selamat Hari Bapa

Cinta ke Syurga
Thanks to Maher Zain - Best song, best lirik, best singer...

Salam... Terlewat sehari untuk mengucapkan "Happy Father's Day" . Semoga semua abi @ bapa @ ayah @ abuya @ etc sentiasa lekat di hati ahli keluarga sebagai murabbi terunggul, idola dan rakan tempat mengadu segala resah, berkongsi segala rasa... Ingin berkongsi lirik "For The Rest of My Life" oleh Maher Zain - lagu yg harus dialunkan oleh suami kepada isteri masing2 dgn penuh penghayatan.

FOR THE REST OF MY LIFE

I praise Allah for sending me you my love
You found me home and sail with me
And I`m here with you
Now let me let you know
You`ve opened my heart
I was always thinking that love was wrong
But everything was changed when you came along
OOOOO
And theres a couple words I want to say
Chorus:
For the rest of my life
I`ll be with you
I`ll stay by your side honest and true
Till the end of my time
I`ll be loving you.loving you
For the rest of my life
Through days and night
I`ll thank Allah for open my eyes
Now and forever I…I`ll be there for you
I know that deep in my heart
I feel so blessed when I think of you
And I ask Allah to bless all we do
You`re my wife and my friend and my strength
And I pray we`re together eternally
Now I find myself so strong
Everything changed when you came along
OOOO
And theres a couple word I want to say
*Repeat Chorus
I know that deep in my heart now that you`re here
Infront of me I strongly feel love
And I have no doubt
And I`m singing loud that I`ll love you eternally
Repeat Chorus
I know that deep in my heart..


umi - I'm touched... hu hu..

Jun 15, 2010

Berkongsi cerita tentang Cinta Sejati

Saling bertukar renung ...INDAHnya bercinta ...

Artikel cinta ini berdasarkan kisah yang benar.

Dilihat dari usia beliau sudah tidak muda lagi, usia yang sudah senja bahkan sudah mendekati malam. Masa Pak Suyatno, 58 tahun ke sehariannya diisi dengan merawat isterinya yang sakit. isterinya juga sudah tua. Mereka berkahwin sudah lebih 32 tahun.
Mereka dikurniakan 4 orang anak .......di sinilah awal cubaan menerpa, setelah isterinya melahirkan anak ke empat .........
tiba-tiba kakinya lumpuh dan tidak boleh digerakkan. Hal itu terjadi selama dua tahun.

Menginjak tahun ke tiga seluruh tubuhnya menjadi lemah bahkan terasa tidak bertulang lidahnyapun sudah tidak mampu digerakkan lagi.

Setiap hari Pak Suyatno memandikan, membersihkan kotoran, menyuapkan, dan mengangkat isterinya ke atas tempat tidur.
Sebelum berangkat ke tempat kerja dia meletakkan isterinya di hadapan TV supaya isterinya tidak berasa kesunyian.

Walau isterinya tidak dapat bercakap, tapi dia selalu melihat isterinya tersenyum, dan Pak Suyatno masih berasa beruntung kerana tempat kerjanya tidak begitu jauh dari rumahnya, sehingga siang hari dia boleh pulang ke rumah untuk menyuapi isterinya makan. Petangnya dia pulang memandikan isterinya, mengganti pakaian, dan selepas maghrib dia temankan isterinya menonton tv sambil bercerita apa sahaja yang dia alami seharian.

Walaupun isterinya hanya mampu memandang (tidak mampu memberikan respons ), Pak Suyatno sudah cukup senang bahkan dia selalu menggoda dan bergurau dengan isterinya setiap kali menjelang tidur.

Rutin ini dilakukan Pak Suyatno lebih kurang 25 tahun. Dengan sabar dia merawat isterinya bahkan sambil membesarkan ke empat buah hati mereka, sekarang anak-anak mereka sudah dewasa tinggal si bungsu yang masih kuliah.

Pada suatu hari ke empat anak Suyatno berkumpul di rumah orang tua mereka sambil menjenguk ibunya. Kerana setelah menikah mereka tinggal dengan keluarga masing-masing.

Dan Pak Suyatno tetap merawat ibu kepada anak-anaknya, dan yang dia inginkan hanya satu: semua anaknya berjaya.

Dengan kalimat yang cukup hati-hati anak yang sulung berkata : "Pak kami ingin sekali merawat ibu ... Semenjak kami kecil kami melihat bapak merawat ibu dan tidak ada sedikit pun keluhan keluar dari bibir bapak, bahkan bapak tidak izinkan kami menjaga ibu."

Dengan air mata berlinang anak itu melanjutkan kata-katanya .........

"Sudah yang kali keempat kami mengizinkan bapak menikah lagi, kami rasa ibupun akan mengizinkannya. Bila papak akan menikmati masa tua bapak dengan berkorban seperti ini .....
kami sudah tidak sampai hati melihat bapak begini... kami berjanji akan merawat ibu dengan sebaik-baiknya secara bergantian," ujar anaknya yang sulung merayu.

Pak Suyatno menjawab hal yang sama sekali tidak didugaoleh anak-anaknya.

"Anak-anakku. .... jikalau hidup di dunia ini hanya untuk nafsu.... mungkin bapak akan berkahwin lagi.... tapi ketahuilah dengan adanya ibu kalian di sampingku... . itu sudah lebih dari cukup. Dia telah melahirkan kalian..."
Sejenak kerongkongannya tersekat..."Kalian yang selalu kurindukan hadir di dunia ini dengan penuh cinta
yang tidak dapat dinilai dengan apapun.Cuba kalian tanya ibumu apakah dia menginginkan keadaannya seperti Ini ?

Kalian menginginkan bapak bahagia .... Apakah batin bapak dapat bahagia meninggalkan ibumu dalam keadaannya seperti sekarang ?

Kalian menginginkan bapak yang masih diberi Allah kesihatan yang baik dirawat oleh orang lain .......bagaimana dengan ibumu yg masih sakit ?

Sejenak meledaklah tangis anak-anak pak Suyatno...Merekapun melihat butiran-butiran kecil jatuh di pelupuk mata ibunya... Dengan pilu ditatapnya mata suami yang sangat dicintainya itu...

Sampailah akhirnya Pak Suyatno diundang oleh salah satu stesen TV swasta untuk menjadi panel jemputan acara Bimbingan Rohani Selepas subuh dan juru acara pun mengajukan pertanyaan kepada pak suyatno...

Kenapa bapak mampu bertahan selama 25 tahun merawat Isteri yang sudah tidak mampu berbuat apa-apa?

Ketika itu pak Suyatno pun menangis....tamu yang hadir di studio yang kebanyakan kaum ibu pun tidak mampu menahan haru...

Disitulah Pak Suyatno bercerita...Jika manusia didunia ini mengagungkan sebuah cinta tapi dia tidak mencintai kerana Allah maka semuanya akan luntur...

Saya memilih isteri saya menjadi pendamping hidup saya .......Sewaktu dia sihat diapun dengan sabar merawat saya... Mencintai saya dengan sepenuh hati zahir dan batinnya bukan dengan mata kepala semata-mata. .. dan dia memberi saya 4 orang anak yang lucu dan baik-baik...

Sekarang dia sakit berkorban untuk saya kerana Allah... Dan itu merupakan ujian bagi saya.

Sihat pun belum tentu saya mencari penggantinya. .. apalagi dia sakit ... Setiap malam saya bersujud dan menangis dan saya mengadu kepada Allah di atas sajadah supaya meringankan penderitaan isteri saya.

Dan saya yakin hanya kepada Allah tempat saya mengadukan rahsia dan segala kesukaran saya...kerana DIA maha Mendengar... .

Adakah anda sanggup berkorban sebegini demi cinta?

Jun 8, 2010

Bukan senang...

sempat melayari internet di ruang kia service
Anak2 sentiasa ceria dan bersemangat
Sentiasa..... "Kami " - alwaz together! -

Salam perjuangan. Kini hangat bicara mengenai Palestina. Anak2 umi (sejak menyaksikan persembahan Shoutul Harakah di Yayasan Khairiah) asyik melagukan lagu2 jihad, melontar bicara2 semangat.
"Satu kata untuk Paletina... " kata Nubhan.
"Jihad!!!!" sambut yg lain.
"2 kata utk palestina..! " laungnya lagi.
"Jihad fisabilillah!!!!!!!! ' lebih semangat...
"3 kata utk palestina !!! " Bendera Palestina berkibar..
" Jihad fisabilillahi Allahu Akbar!!!!!! " melompat2 anak2 umi di ruang tamu penuh patriotik!
Wow..... umi pun tumpang semangat jihad mereka. Bila ada yg makan nasi tak habis, maka adalah suara salah seorang berkata..
"Cuba bayangkan kanak2 Palestin yg kelaparan... "
Alhamdulillah... sekurang2 dilatih mengenal erti susah dan berkorban mulai dari muda, rebung.
Hmm di Kia Spektra... setelah 2 bulan berjuang, mengumpul dana untuk mengembalikan Nazaria ke pangkuan kami. Setibanya di kaunter, salesman menunjukkan bil. "RM8988.00" tertera.. meremang bulu roma, berpandangan sesama kami. Masing2 mengeluarkan sejumlah wang terkumpul dari poket masing2. Masa ini, terasa semangat 'teamwork' suami-isteri. Rupanya bukan senang meredhakan rasa berkorban jika tiada kasih, cinta dan suci antara pasangan. Ramai isteri yg menyumbang untuk dana harian suami, tapi mulut tidak berhenti mengomel, merungut, hulur pun sebelah tangan - Ya Allah.. betapa pahala yg mudah diraih, terbias begitu sahaja kerana tiada ikhlas di hati.
Umi mohon dan berdoa sentiasa..
Allah kekalkan hati ini
hati yg sentiasa menyayangi suami, penjaga dan murabbi..
sentiasa bersama tika susah dan senang
sentiasa kekal bicara penuh lembut dan tiada duka.
Sentiasa menjadi menjadi penyejuk hati suami..
Agar raut wajah ini sentiasa menjadi ubat rawat duka dan resahnya..
Ya Allah.... kekalkan hati mawaddah ini...

Jun 5, 2010

Makna cuti sekolah


Salam, semua. Semalam umi lulus dalam pembentangan proposal di USM. Fuh! Alhamdulillah, terimakasih atas insan2 istimewa yg byk membantu. Berada di dalam seminar yang penuh dengan ilmuan ( Prof Dr Radzi, Prof Dr Syakirah, Dr Farid, Dr Asri ZA, Dr Jazni, Dr Suhaila, Dr Nizam ) membuatkan diri terasa sangat kerdil ilmu. Digagahi jua berhujah untuk mempertahankan kajian yang bakal dibuat. Terimakasih suamiku, jua anis yang turut sama mengikuti acara tersebut. Suntikan semangat kalian, buatkan umi lebih yakin di sesi itu. Sykurlah penyelia umi, Dr Farid sama mempertahankan hujah. Hari ini, bermula 'study' sebenar.. menyiapkan segala kajian sehingga segulung sarjana tergenggam di tangan. Bersama dengan anak kesayangan, Nubhan yang akan menduduki UPSR (11 Sept 2010) nanti, kami banyak menghabiskan masa study bersama. InsyaAllah... Doakan! Makna cuti sekolah hanya pada anak2 umi y lain. Suami pula minggu 1, pasti sibuk dengan softball dan Tunas Muda.

p.s Selamat bercuti, rehat untuk semua !

Jun 3, 2010

Memori Pengkisahan

bersama hadiah yang dikongsi bersama - bukan sekadar hadiah biasa -

Saat manis ditemubual oleh wartawan RTM

bersama jurulatih hebat yg sentiasa 'segar' dan 'segak' - ust shams

Trio Anak2 Harapan tersenyum puas - biar sekadar Naib Johan.

Di Pentas Auditorium RTM - Bersama Ketua Pengarah Penerangan Malaysia

Assalamualaikum semua! Sekian menyepi.. bukan sibuk sgt tapi info terkini, umi banyak sebarkan thru fb, agak singkat dan ringkas. Btw, terlalu banyak yang ingin diceritakan kerana bagi umi setiap hari yang berlalu penuh dengan cerita peribadi yang pelbagai rasa. Tapi fokus umi kali ni, just mengenai kenangan yg sangat indah bersama trio -anis-yusra-umi- untuk merealitikan satu impian - Ke Terengganu! (jika johanlah). Tapi nampaknya kami tewas dgn kumpulan teater terkenal di Alor Setar (AKRAB) - itupun hakim kata tipis sangat. Lebih manis bila, Ketua Pengarah Penerangan Malaysia sendiri tidak puas hati, kami di tempat ke-2. Isu 1Malaysia yang digarap dalam lakunan kami, sangat menyentuh hati beliau langsung menjemput kami turut ke Terengganu tapi sebagai Jemputan untuk persembahan istimewa. Ya Allah.. syukur.. Pengalaman ditemubual (masuk tv) oleh RTM, berkongsi rasa kejayaan - best moment - terharu bila suami ambil cuti rehat semata2 untuk menyaksikan pertandingan.. anak2 yang menghayati setiap bait lafaz bicara kami di pentas.. Thanks to all ! Special untuk My Beloved Husband.. Ust Shams!

May 24, 2010

Saat Bertengat Dengan Masa

hadiah pen chomel!

Assalamualaikum semua.. Bukan sengaja menyepi. Ramai anak2 yang tertanya2, di mana umi? Sebenarnya umi terlalu bertengat dgn masa. Ya Allah.. terasa sangat kerdil diri ini, bagaimana mungkin mampu jadi pendokong wadah perjuangan, jika gagal mengatur dan menyusun jadual kerja sebaiknya... Hmm, senarai kerja masih meleret panjang, umi tercunggap me'ligan'. Ya Allah.. bantulah hamba-Mu yang lemah ini. Tugas utama sebagai isteri, ibu dan pendidik masih 'lompong' di sana-sini, perlu memenuhi undangan ceramah, merangka dan melaksana program syarikat, menyempurnakan tugasan pelajar sarjana... dan terbaru.. umi menyertai saingan Baling ke Pertandingan Pengisahan Peringkat Negeri 1 Jun ni. Semalam, bergegas mengepos laju proposal sarjana ke USM, persediaan untuk pembentangan pada 4 Jun nanti. Apapun.. tugas tetap tugas. Amanah harus dipikul.. perlu lebih bijak merancang masa. InsyaAllah. Tika lelah, umi dikejutkan dengan hadiah dari insan tersayang.. suamiku! Selamat Hari Ibu/Guru, sayang!! ucapnya penuh makna..

May 13, 2010

Kursus Penulisan Kreatif

Penceramah muda, cik Anis menyampaikan slot
bergambar kenangan bersama penceramah, Cg Shimah dan Cg Mashitah

Bermula dari kesungguhan Panitia Pendidikan BM, SMKAB untuk melahirkan lebih ramai pelajar berkarya, maka lahirlah usaha mengintip penceramah untuk mengisi slot ini. Menurut cerita Cg Shimah, jenuh juga berpusing2 mencari penceramah, akhirnya baru perasan ada ex SMKAB sendiri yg boleh mengisi slot ini. Justeru, Anis Shaari, ex-PKU 2003 juga anak seorang sasterawan ulung Baling, Shaari AB dipilih mengisi slot itu, tahniah. Umi tumpang bangga. Ketika beliau rancak menyampaikan pengisian, mampir pengetua meninjau.
"Tahniah, suara jelas... penyampaian yang baik.. " pujian ikhlas dari beliau.
Umi dijemput oleh Anis (sememangnya kursus2 seperti ini tidak boleh dilepaskan) menjadi peserta kursus, alhamdulillah .. banyak yang dapat diaplikasikan. Thanks! Umi rasa sudah sampai masanya, pengurusan SMKAB mula mengumpul ex SMKAB untuk menyampaikan slot2 ceramah selain penglibatan aktif mereka dalam Tunas Muda. Di luar sana, lambakan ex SMKAB yang telah bekerja dalam pelbagai bidang. Jika Fikri Yahya disebut aktif dengan hasil kreatifnya dalam multimedia, sentiasa menyumbang terutama dalam Tunas Muda dan Briged Cyber, apa kurangnya anak2 yang lain...Hmm ada Nazaruddin (pegawai Petronas), Fauzi (Consultant), Wan Nazirah (Guru PJ), Murshida ( Bakal Doktor), Taufikiah (Farmasi), Afifah (Tesl) - sekadar menyebut beberapa nama yang 'come across my mind' . So, just come.. sekali sekala menjenguk adik2 SMKAB.

Orientasi Pra-U SMKB



Alhamdulillah... setelah seminggu bertekun di atas kerusi, akhirnya anak2 pelajar tingkatan 6R akan bertemu dengan guru kelas masing2 Isnin depan. Khabarnya ada yang akan bertukar, selain ada yang bersemangat ingin meneruskan perjuangan di SMKB. Bagi umi, yang penting kita sentiasa hidup dalam dahagakan ilmu, cintakan guru. Bermula slot umi, seawal pagi Isnin jam 7.45 membicarakan kecemerlangan pelajar, kemudian rabu jam 7.45 am juga bersama barisan MT pengawas SMKB - akhirnya hari ini, sekali ini umi terlibat mengendalikan Forum Bicara Tentang Cinta bersama 4 org anak2 pelajar (Adibah -SMKB, Amirul - SMKAB, Azlan - SMKSB dan Ehsan juga dari SMKSB) tahniah kerana berjaya memainkan peranan dengan baik. Slot tayangan sedutan filem Ketika Cinta Bertasbih menyerikan ruang rehat. Semoga terhibur dan mendapat manfaat.

May 11, 2010

Selamat Bahagia untuk Semua ibu!




Salam semua... beberapa kali berusaha menyempurnakan catatan sempena Hari Ibu - 9 Mei 2010- ada sahaja halangan. 2-3 kali juga, bila nak publish. black out, urusan mengejut etc lagi. Hmm belum jodoh nak publish. Barangkali kerana terlalu banyak yang ingin dicatat, maklumkan Hari Ibu adalah hari yang cukup bermakna untuk umi. Terharu dengan ucapan2 msg yang tidak henti dari sahabat dan anak2 pelajar, umi dikejutkan dengan hadiah pertama dari Nu'man..
" Umi.. Nu'man dah hafal satu juz.. " jernih air mata terjun menuruni pipi. "Hmm inilah hadiah sempena Hari Ibu,nu'man tak beli yang lain." umi senyum, kucup dahi anak tersayang tatkala ziarah ke SMART.. Alhamdulillah. Inilah hadiah yang paling best! Diseri dengan ucapan dan hadiah kad, bunga, kek dari anak2 umi yang sentiasa mem'bunga'kan hati. Terimakasih semua.. Umi sangat menyayangi kalian. Terimakasih suamiku yang sentiasa melimpahkan kasih dan sayang, anak-anakku, anak2 pelajarku dan semua yang mengenali dan menyayangi.. Doakan ibu ini sentiasa berada pada posisi ibu solehah dan baik. InsyaAllah.. Ameen.

May 6, 2010

Keringat seorang ibu

umi-nu'man selepas acara lari 200 berpagar karnival sukan SMART
pelukan sayang seorang ibu - baik, baik menghafal ye... sayang

Salam penuh kerinduan. Saat ini, kebanyakan ibu berada di sekitar pasar, menyediakan bahan untuk juadah tengahari. Namun umi masih di depan laptop, baru selesai mengedit proposal master yang telah lama terbengkalai, cadangnya ke usm bertemu Dr Farid. Fikir punya fikir, hai kena postpone dulu (e-mail je dulu) lagipun umi perlu simpan stamina untuk program TBT for Kids esok di Baling Inn. Tapi, umi harus ke SMART menyempurnakan janji menghantar MP3 hari juga, dah janji .. (kegunaan Nu'man memudahkan hafalan), kebetulan pula suami bertugas warden hari ini, means can't go anywhere.. hmm bagaimana ye? Jenuh memerah otak, akhirnya decide..
09.15 - 09.45 ke pasar - rancang pembelian.
09.45 - 10. 15 masak - lauk se-simple mungkin.
(sempat ke ni? ) Tolong Ya Allah..
10.15 - 10.45 bertolak ke centre square SP
10.45 - 12.00 searching for mp3 di centre square SP ( mohon dipermudahkan )
12.00 - 12.30 bertolak ke SMART
12.30 - 02.00 bersama anak tersayang di SMART ( bestest moment!)
02.00 - 03.00 bertolak pulang ke Baling
hmm.... macam ni lah lebih kurang perancangan umi hari ni. Doa ek! Semoga dipermudahkan semua urusan.

p.s hadiah seorang ibu untuk anak ibu menjelang sambutan hari ibu ahad ni.

May 2, 2010

Bila Cinta Bertasbih (BCB)


Calon impian ramai gadis ... pastinya akhlak dan iman di dada !
- cerita yang hebat dan 'touching' -

Salam... Ya Rabbi, terimakasih byk2 kat Naza sebab bagi movie yang sangat best ni (BCB). Fuh! Umi bagi 5 stars - malam tadi nonton dgn adik Nuzman sampai meleleh2 air hingus - dasat betul penangan Habiburrahman el-Shairazy kali ni - tanpa sebarang adegan sentuhan, aksi berlebihan.. Ya Allah, Ya Rahman... hati umi terasa suci, teringin nak jadi Anna (heroin), setiap gadis yang menonton pastinya teringin mendapatkan suami seperti Azzam.. Subhanallah!

p.s - I've got one!!

May 1, 2010

Kenduri... Oh Kenduri

adik bergaya mesra dgn sahabat sehati sejiwa
sebahagian anak2 umnfl's group yg datang membantu.. Thanks!
Suprise!! - kehadiran naza! Thanks so much...

Salam... Alhamdulillah, kenduri selesai. Biar tetamu yang hadir tidak seramai yang dijemput. Terimakasih kepada anak2 umnfl's group yang sudi jadi mentara.. Jasamu dikenang. Ada jua kejutan! Anakanda Nazarudin tiba2 muncul jam 5 ptg.. walaupun baru lega accident di KL dua hari lepas.. Hmm.... Thanks! Terharunya...

p.s Jom jenguk umah kami!

Apr 28, 2010

Berat sama dipikul

Bersama sebahagian anak2 umnfl's group yang hadir membantu

Bekerja keras membasuh di laman rumah baru
Jiran umi yang penyayang dan prihatin

Salam maya, hari ni masuk hari ke-3, umi bersama sebahagian anak2 umnfls group gotong-royong kemas, mengecat rumah baru (Taman Desa Chempaka, Mukim Pulai) Hmm... seronok tengok rumah dah siap bercat.. hari ni ada sedikit lagi ruang untuk disempurnakan. Kata orang.. "touch up".. Pandai juga anak2 gadis umi ni mengecat, cantik dan kemas! Mulanya.. nak panggil anak2 pelajar lelaki.. Bertangguh2 sampai 2-3 bulan. Bila umi buat iklan je, ramailah yang menyahut menghulurkan bantuan dan kesanggupan membantu. Hari pertama, jiran umi.. Kak Ros mengusung segala mop, penyapu dan pencuci, hari ke-2.. kami pinjam gelas dari rumah jiran lain pulak. Fuh! Baiknyer jiran2 baru umi.. layak ke umi jadi jiran mereka pula ? Apapun, hasil pemerhatian 2 hari, kerja anak2 umi ni... mereka sememangnya mantap. Hanya Allah yang membalas jasa kalian.. Wanita tetap hebat! - Thanks ummul, wani, shud, adibah, ftimah, jawariah, izni, aini, izzati.. Love all!

Apr 26, 2010

Bila hati mula berbisik

Salam dari kejauhan... berpagi lagi, umi dikejutkan dgn panggilan seorang anak pelajar..
" Umi ! ada student pengsan.. "
Bergegas umi mengikut langkah laju anak itu. Kebetulan, ada ukht Norison (Guru bertugas) dan pengetua. Alhamdulillah...
"Aisyah rupanya... " umi gosok kepala pelajar, baca doa penenang. Mudah2an.. Matanya sedikit terbuka, muka benar2 pucat, lesu. "Sakit ni... "
Aisyah dibawa ke hospital Baling ditemani dua sahabat sehati sejiwa.
Kemudian, umi disapa Pn Zoyah (Kaunselor) - "Jom! Kita suntik vaksin H1N1.."
"Hmm... " berkerut dahi umi.. Allah, baru je keluar hospital, barangkali terlalu mangli dengan kalimah 'suntikan' - naik pening mendengarnya. Tapi H1N1 menarik perhatian..
"Jom !" seorang sahabat, Cg Azah semangat menyambut pelawaan.
"Jab... umi call suami.. minta izin.. " umi terus menghubungi suami..
"Umi ok ke? Abi tak kisah... apa2 yang terbaik untuk umi, abi izinkan.. " tenang saja suaranya.
"Fuh!... iye ke ni? " umi pula 'taraddud'... Ya Allah... tolong..
Akhirnya... umi pergi jua dengan tiga lagi sahabat (Cg Zoyah, Cg Faridah dan Cg Azah)
Alhamdulillah.... Semoga Allah memelihara..

Apr 23, 2010

Mengapa tidak bahagia ?

Assalamualaikum semua.. hati sering bertanya, mengapa sukar mendapat bahagia? Mengapa sering tidak menghargai nikmat anugerah-Nya. "Why... me? " sering pertanyaan itu muncul dari bibir mongel anak2 umi. "Nape kami pulak yang kena... ini tak adil!" Mudahnya kita menghukum Allah tidak adil sedangkan Allah Maha Penyayang. Umi teringat senikata lagu nasyid ini..
"Bahagia itu ada di jiwa.. mahkota di singgahsana rasa.. bahagia itu adalah satu kedamaian.."
Sesungguhnya rasa bahagia itu hinggap pada jiwa yang sentiasa redha, pasrah dan tenang. Sukar untuk mempunyai jiwa yang sedemikian, bukan? Hmmm.... sukar, sangat sukar! Hanya kanak2 lebih mengerti erti kepuasan dan kebahagian sebenar... kerana belum ada palitan noda dan amanah...

video

Apr 19, 2010

Andaiku tahu


Assalamualaikum... Shobahulkhair. Hari ni, masih bercuti, then umi perlu ke Hospital Pantai, SP bertemu Dr Lim (follow up). Doa kat Allah, segalanya semakin pulih, InsyaAllah. Semuanya ini adalah kehendak-Nya jua berkat doa semua yang tersayang. Sesungguhnya hidup adalah perjuangan. Samada kita menang @ kalah. Winner @ loser. Perjuangan kita tiada had hingga titis air peluh yang terakhir. Benarlah kata orang, untuk berjuang, perlu ada 'team' - tak kisah 'team' itu dalam bentuk sahabat (usrah, geng) atau lebih bagus lagi our own family.. yang menjadi tulang belakang keteguhan perjuangan kita. Umi bersyukur, ada umnfl's family ... umnfl's group... umnfl's friends - dan pastinya UMFL RESOURCES yg berperanan merealisasikan matlamat dakwah dan tarbiah. Siapalah insan kerdil ini tanpa kalian... usah mendabik nilai ke'aku'an kerana itu tanda riak. Sentiasalah tunduk menyentuh tanah supaya nilai 'kerdil diri' mengawasi nada riak dan angkuh manusia. Tanpa sedar terkadang.. kita sering meragui kuasa-Nya. Sebenarnya kebimbangan kita pada takdir esok hari juga petanda keraguan. Justeru, marilah bersama umi, tingkatkan usaha dakwah dan wacana perjuangan sehingga ke titis peluh yang terakhir.. ada sahabat yang menziarah berpesan;
"Maudah... berehatlah. Banyak sangat buat program, ceramah.. study lagi "
Umi berterimakasih kepada semua yang meminta umi 'berehat'.. Barangkali erti 'rehat' yang sebenar pada umi - bila terhenti denyut nadi dan degup jantung - kerana ujian sakit kali ini membuatkan umi lebih teruja berjuang tarbiah kerana bimbang ... masih banyakkan baki masa yang Allah anugerahkan untuk umi? Masih sempatkan umi menyampaikan segala resah yang tersirat? Sedangkan di luar sana... masih ramai yang 'memerlukan'... Allahu Ya Rahman, Ya Rahim.. anugerahkanlah 'kekuatan' ini.

Apr 14, 2010

Setiap musibah ada hikmahnya... Ya Rahim...

umnfl's family - tersayang -

Assalamualaikum semua, apa khabar? Semoga succes.. maaf, umi sekeluarga diuji lagi. Tanggal 11 April terlakar lagi, satu kisah sadis, mencabar dan menguji keimanan. Umi tiba2 sesak nafas, dikejarkan ke Hospital Pantai. Ya Allah.. seakan tercabut nyawa. Sangka umi... telah tiba 'masa'nya. Tika umi memegang erat tangan suami dalam perjalanan ke hospital, mohon dihalalkan dosa isteri yang sering tersasar dari norma taat dan akurnya Aisyah ra. Mengenangkan terlalu banyak hajat, tanggungjawab, amanah yang belum terlaksana, umi jadi sebak sekali. Ya Allah... berilah peluang untukku lagi.. kerana kutahu rahman, rahimMu teramat lebar hamba se-asi diriku. Tika tiba di ruang emergency, umi terus dimasukkan ke wad ICU. Subhanallah.. bergelut nyawa dengan alat bantuan pernafasan, memory tahun lepas terimbau. Ya Allah.. hanya pada-Nya, umi serahkan nasib diri. Semalaman di dalam ICU, umi menyempurnakan segala zikir kifarah, selawat syifa dengan penuh kehambaan.. Ampunkanlah Tuhan, hamba-Mu banyak teralpa.. terbayang setiap wajah yang tersayang.. suami, anak2.. pelajar2, sahabat2... Ya Rabbi.. Alhamdulillah.. Allah masih tebarkan sayangNya. Umi dikeluarkan dari ICU jam 9 malam, 12 April. Kini kembali ke teratak naufal.. menyentuh keyboard net-top yang dirindu. Bercuti 10 hari... InsyaAllah. Terimaksih setulus cinta buat suamiku... jua buat anakku, anis... atas kesudian bersengkang mata menjaga, membina jiwa yang lemah ini. Atas 'kasih sayang da cinta ini.." hanya Allah yang mampu membalasnya.. Ya Rahman, Ya Rahim... Allahu Ya Karim..

Apr 9, 2010

Kenangan Shoutul Imtiyaz

Assalamualaikum semua, sesekali mengimbau saat2 gemilang ketika Shoutul Imtiyaz mula mengorak langkah sebagai satu kumpulan nasyid di SMKB - Tika adanya suara2 emas anak2 putera SMKB, ramainya puteri2 yang teruja dengan alunan dan gaya persembahan mereka.. MasyaAllah.. satu anugerah. Rindu dengan gelagat dan kesungguhan mereka ketika berlatih dan membuat persembahan. Paling terkesan ialah persembahan di Mesyuarat Agung PIBG , tika dialunkan nasyid 'Pertemuan' dan 'Selawat Burdah'. Ke mana agaknya menghilang anak2 SI ..?