Jom kita menyumbang untuk umat Islam di KEMBOJA !! Fisabilillah...

Nov 13, 2009

Dalam kelemahan wanita .. di situ ada kekuatan.

Umi petik bicara ini dari salah satu blog umnfl's group. Menarik dan bersahaja. Khabarnya bicara ini juga adalah hasil diskusi dalam frienster. Walau apa pun ia, umi sangat tertarik dengan bahannya. Realiti, sindiran dan ujaran 'lelaki kuat, wanita lemah dan memerlukan..." benarkah ?

Ujar lelaki, wanita itu lemah. Ujar wanita, mereka adalah lembut. Antara lemah dan lembut, besar perbezaannya. Namun Ada yang tidak rela mengakuinya, telah ditakdirkan, kerana lembut , wanita tidak gemar perbalahan, kecuali jika terpaksa, Lalu wanita pun diam. Diam seolah-olah menerima...Dalam diam, wanita gigih melaksanakan kewajipan. Dalam diam ,wanita terus terusan bekerja. Di pejabat sebagai kerani...di rumah sebagai suri. Dari sebelum tercalit garis putih di subuh hari, hingga jarum jam tegak bertindih jari. Lelaki yang mengaku kuat , celik mata sarapan sudah terhidang. Apabila pulang dari pejabat...di kerusi malas longlai terlentang. Isteri dikatakan lemah...bergelut di dapur memasak. Suami yang mengaku gagah...bersantai di hadapan TV tidak bergerak. Selesai memasak wanita menguruskan anak-anak, menyapu sampah, mengemas rumah yang berselerak. Lelaki keletihan kerana memandu di jalan sesak, berehat,menonton TV sambil tergelak. Dalam diam wanita dianggap lemah...terus berlumba dengan masa memandikan anak, melipat pakaian dan membasuh baju. Kakitangan semua digerakkan dengan laju menyiram pohon-pohon bunga yang mulai layu. Sebelum solat Magrib untuk sujud. Menyembah yang Satu. Makanan dihidang selepas solat. Selesai kerja rumah,anak-anak diajar mengaji. Sedang suami tersandar semula seperti tadi. Sebagai isteri kesetiaan wanita sentiasa diuji. Dalam diam semua tugas rumah segera dibereskan. Lelaki terpelajar celik hati... Ingin menghapuskan diskriminasi. Lantang membela nasib wanita. Memberi kesedaran supaya segera bangkit. Meminta lelaki jangan lagi memperlakukan wanita mengikut adab tradisi. Hukum agama telah terpapar. Tugas suami mengemas rumah,menjaga anak. Membasuh pakaian,menyediakan makanan. Jika suami tidak terdaya melakukannya. Seorang pembantu wajar disediakan. Lelaki yang hanyut dalam keasyikan, tidak mampu menerima perubahan. Rela bertahan bagaimana jua . Asalkan cara hidup tradisi terus dinikmati dalam diam, wanita yang sering dianggap lemah meneruskan hidup dalam segala kekuatan.

Tak perlu mencari teman secantik BALQIS, Jika diri tak seindah SULAIMAN, Mengapa mengharap teman setampan YUSUF, Jika kasih tak setulus ZULAIKHA, Tak perlu diri menjadi seteguh IBRAHIM, Jika tak sekuat SARAH, Mengapa didamba teman hidup seistimewa KHADIJAH, Jika diri tak sesempurna RASULULLAH S.A.W, Tak guna Ada MATA kalau tak dapat MELIHAT, Tak guna Ada HATI kalau tak tahu MENILAI....

umi: diri tidak sehebat serikandi yang melakar seri dalam perjuangan jiwa dan hati. seringkali diri tewas dengan kehendak duniawi menuntut tanpa memberi, meneka tanpa pasti.. terkadang terkubur jua buah sabar. Ya Allah...

1 comment:

nasrul said...

lelaki dan perempuan masing2 ada kelebihan dan kekurangan yang diciptakan Allah.

memang benar wanita punya hak dan kekuatan tersendiri tapi hari ini dapat kita lihat gerakan feminisme memperjuangkan 'hak wanita' sehingga melintasi batas.

"lelaki yg baik utk ppuan yg baik" =)