Jom kita menyumbang untuk umat Islam di KEMBOJA !! Fisabilillah...

Feb 22, 2009

LAYAK KE KITA MINTA SYURGA ?


Assalamualaikum... Syukur, kita masih diberi peluang untuk menghirup udaranya. Masih jua dianugerah nikmat pinjaman jasad, segala yang indah. Mata yang cerah boleh menatap, hidung yang sempurna untuk menghidu, jemari yang runcing (boleh tekan keyboard komputer ni ) Ya Allah ! Syukur sangat.. sedih bila kenangkan berapa banyak lafaz syukur, dari segi ucapan, perbuatan, amalan. sikit sangat ek! Then, kita minta lagi ditambah nikmat 5 kali sehari. Minta macam-macam. Kalau yang dah kawin macam umi, minta suami sporting, sentiasa kacak, segak. Minta anak-anak yang genius, akhlak bagus, minta family sentiasa ceria bahagia, minta hati tenang, minta rezeki yang banyak .. Subhanallah! Kita lah rupanya ,makhluk Allah yang paling banyak meminta. Kalau kerja dengan syarikat swasta ni, dah lama bos berhenti kerja, ya lah! asyik minta, tanpa banyak menyumbang @ memberi. Cuba muhasabah pulak, compare dengan yang diminta tu, berapa banyak pulak kita mensyukuri nikmat- Dia. Setiap saat berzikir ? No! Emm solat sunat awwabin? pun sekali sekala (tika rajin, iman naik!), so... siapa kita? Layak kah minta syurga? Malu rasanya... alahai umi. Malu nyer kat Allah!

Sorry la... bila muhasabah macam ni, teringat hari ni tadi tak sempat Dhuha kat bilik umi (Bilik Tayangan SMKB) baru nak pi wudhu', ada student jumpa, ada sahabat guru nak discus.. dugaan. Bertembung dua urusan satu masa. Tangguh lagi, cuba cari ruang esok pulak! InsyaAllah, moga kekuatan tu terus datang, harapnya istiqamah jadi teman.

Ok, sat lagi ada kelas terakhir hari ni. Jam 1.30-2.50 pm. Abi tersayang kenalah uruskan anak-anak jam 2.30 pm. Hmm umi nak share gambar kami satu family yang telah di'hias' dgn photoshop buat tatapan semua! Kalau cantik, doakan kami semakin cantik, handsome dan ceria.. biar senyum itu kekal dalam suka, mahupun duka.. (aik! mintak lagi.. aduh! ) bye...

No comments: